www. turaoldal .hu

Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet

Főoldalwww.turaoldal.hu TúráinkBakancsos és bringatúrák 2011-től TermészetjárásTurista alapismeretek, természetvédelem, extrém helyzetek Magyarország élővilágaelovilag.turaoldal.hu Túrablog blog.turaoldal.hu Facebookfb.com/turaoldal.hu
www.turaoldal.hu
Minden, ami túrázás, túlélés, természet
E-mail: info@turaoldal.hu
fb.com/turaoldal.hu (fotóink)
2011-2017

V
K

Természetjárás »   » Képtár - Kedvenc túrakörünk

A Képtár menüpont kiegészítése, a kedvenc túrakörünkön készült fotók egy válogatása kerül ide. Eme kört már sokszor és sok csapattal megtettük, szeretjük a környékét :)

A szakasz 17 km-es, 828 méter szintemelkedéssel. Az útvonal a következő: Dobogókő - Király-kút - Prédikálószék - Vadálló-kövek - Kaincz-forrás - Rám-szakadék - Dobogókő.

Tapasztalt túrázóknak ez könnyed 5-6 óra; viszont azok számára, akik csak ritkán mozdulnak ki a természetbe, egy csodás egész napos kirándulás lesz.

A Turistajelzés-ön megyünk a Kaincz-forrásig, a Rám-szakadon a Turistajelzés vezet végig, majd a Turistajelzés jelzésen érünk vissza Dobogókőre.

Forrás: -|
Írta / szerkesztette: András|
Utolsó módosítás: 2016.06.25.

Dobogókő

kis_leiras

____
____
____

kis_leiras

Király-kút

Kolacsovszky-forrás kis_leiras

____
____
____

kis_leiras

Prédikálószék

kis_leiras

____
____
____

kis_leiras

Vadálló-kövek

kis_leiras

____
____
____

kis_leiras

Kaincz-forrás

kis_leiras

____
____
____

kis_leiras

Rám-szakadék

a Három-forrás-völgyében kis_leiras

____
____
____

kis_leiras

Változatok - Dömös, Lukács-árok és Ilona-pihenő

A túrakör kényelmesen módosítható több helyütt, lehet a távot csökkenteni és növelni is, illetve egyes helyeken az útvonal is megváltoztatható úgy, hogy a főbb pontokat érintsük.

Dömös

A Kaincz-forrástól műúton érhető el Dömös, ott a Dunapartig is érdemes elsétálni. Oda-vissza ez kb. +4 km-t jelent, de a Dunakanyar fölé magasodó Szt. Mihály-hegy, a Börzsöny legdélebbi csúcsa a barlangjaival megéri az órácska kitérőt. A településen egy jól felszerelt üzlet is működik, fel lehet tölteni a készleteket ott. Ha elfáradtunk, vagy alapból is csak egy könnyedebb kirándulást terveztünk, akkor itt be is lehet fejezni a túrát, a településről jó a Volánbuszok közlekedése. Ezesetben kb. 10 km-t megyünk, olyan 300 méternyi szintemelkedéssel.

2011-ben az első Dobogókő-túránkon
2011-ben az első Dobogókő-túránkon
2012 nyarán bringával jártunk Dömösön

Dömös község a környéke gyönyörű erdejeivel már 1000 éve is kedvelt tartózkodási helye volt Árpád-házi királyainknak, vonzereje pedig azóta sem csökkent. I. Béla királyunk itt tartott országgyűlést, Könyves Kálmán is előszeretettel járt erre, illetve Hunyadi János is rendszeresen ülésezett itt. A természetjárók a vadregényes Pilis és Visegrádi-hegység kapujának tartják, 1936 óta üdülőközség. A parton rév és hajóállomás is található.

Lukács-árok

Amennyiben a Kaincz-forrástól nem a Rám-szakadékon keresztül szeretnénk visszajutni Dobogókőre, arra is van megoldás: Mehetünk a Lukács-árok mélyén, vagy az árok oldalában vezető Turistajelzés-n a Rám-szakadék Turistajelzés-je helyett (ez kb. 300-400 méter plusz távot jelent).

Viktor a Lukács-árok mélyén

Az árok a Rám-szakadéktól nem messze fut, de attól eltérően nem egy felkapott kirándulóösvény. Esős időben az árok mélyén a sár nagyon megnehezíti a haladást, de a nagyobb esőzések idején a lezúduló ár meg is tisztítja az útvonalat, így száraz időben jól járható.

Ilona-pihenő

Amennyiben a Rám-szakadékból felfele jövet, az árok végén (tetején) nem a Turistajelzés jelzésen haladunk tovább, hanem jobbra tartva áttérünk a Turistajelzés-re, majd arról a Turistajelzés-ra, akkor a végső, hosszadalmas emelkedő helyett egy enyhébbet kapunk - persze így a táv egy bő km-el megnő a kerülő miatt. (És természetesen a szint sem lesz kevesebb, csak egy kilométerrel nagyobb távon oszlik el.)

Az Ilona-pihenő a kb. 510 m magas Szakó-nyergen fekszik, mellette találhatóak a Tost-sziklák, az egyikbe vájva pedig a Szent Bernát emlékmű.

Sikárosi-rét

Megjegyzendő, hogy a Sikárosi-rét a Király-kúttól oda-vissza kb. 5 km-es kitérővel érhető el a Turistajelzés-on, de maga a dombon elterülő mező szépsége a körbeölelő erdővel megér pár plusz kilométert :)

Hófödte mező
Napsütésben
És esős időben

Dobogókőtől a Kéktúra (OKT) útvonala is erre jön, szerencsére áthalad a Sikárosi-réten.

Adatok, térkép és szintmetszet


| www.turaoldal.hu | 2011-2017 | V, K | Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet | info@turaoldal.hu |