www. turaoldal .hu

Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet

Főoldalwww.turaoldal.hu TúráinkBakancsos és bringatúrák 2011-től TermészetjárásTurista alapismeretek, természetvédelem, extrém helyzetek Magyarország élővilágaelovilag.turaoldal.hu Túrablog blog.turaoldal.hu Facebookfb.com/turaoldal.hu
www.turaoldal.hu
Minden, ami túrázás, túlélés, természet
E-mail: info@turaoldal.hu
fb.com/turaoldal.hu (fotóink)
2011-2017

V
K

bringatúra » Alföldi tekerés, AKT eleje » 2017.04.14-16.

Sátoraljaújhelyen kezdtük meg a Kék Kör újabb szakaszát, az Alföldi Kéktúrát (AKT). Mivel a túra kiírása engedélyezi, illetve mivel nincs sok kedvünk 850 kilométert sétálni az Alföldön (nem mintha nem lenne szép, csak annyi idő alatt mást is megnéznénk), így bringával tervezzük teljesíteni a teljes távot.

A túra első kilométerei könnyedek és kellemesek voltak - aszfalton tekerhettünk a szép tájon. Majd idővel rátértünk a földútra, amit már meglehetősen vártunk. Mindketten montival kerekeztünk, készültünk a földutak nehézségeire - de arra nem, amit tapasztaltunk. A szántók környékén az esős idő után a traktorok széttúrták az utat, bringázhatatlanná vált a terep. A kerekeink a pár kilométer során többször is beálltak, esélytelenné vált így a túra (gyalog is közel járhatatlan lett volna a feltúrt sártenger, de gyalog az első 10+ km az aszfalton is idegölő...)

Karcsa előtt már csak az aszfaltot vártuk, egy emu-farm mellett bukkantunk ki a településre. Pár sör elfogyasztása közben határoztunk: Pácinig még a kéken megyünk majd másnap, de ha a terep vállalhatatlan, akkor az aszfaltra térünk át és a kéket felfüggesztve más túratervet kovácsolunk.

Az éjjelt egy erdősávban töltöttük, másnap viszont beigazolódott a félelmünk. Másfél óra szenvedés után Tokajt néztük ki célnak, szigorúan aszfalton haladva - bár egy bő 10 kilométeres szakaszon megkockáztattuk a földutat. Jól döntöttünk, ahol a traktorok nem túrták föl, ott kellemesen járható a terep. Az utunk innentől könnyebben telt, bár igen erős szembeszelet kaptunk szinte folyamatosan. A második nap estéje Tokaj előtt ért minket, a Tisza partján vertünk sátrat.

Harmadnap a borvidéket fedeztük fel, feltekertünk Tokaj hegyének csúcsára is, majd délután a folyó partján sóleteztünk és boroztunk egyet búcsúzóul.

Összességében egy kellemes túrát zártunk, a sár és szembeszél miatt nehéz volt, illetve tapasztalatot is gyűjtöttünk eleget. Figyelni kell az időjárást és egy száraz periódust követő időszakban kell folytatnunk az AKT-t :)

Túra ideje: 3 túranap|Megtett táv: 130.7 km|Szintemelkedés: 500 m|Írta / szerkesztette: Viktor és András


| www.turaoldal.hu | 2011-2017 | V, K | Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet | info@turaoldal.hu |