www. turaoldal .hu

Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet

Főoldalwww.turaoldal.hu TúráinkBakancsos és bringatúrák 2011-től TermészetjárásTurista alapismeretek, természetvédelem, extrém helyzetek Magyarország élővilágaelovilag.turaoldal.hu Túrablog blog.turaoldal.hu Facebookfb.com/turaoldal.hu
www.turaoldal.hu
Minden, ami túrázás, túlélés, természet
E-mail: info@turaoldal.hu
fb.com/turaoldal.hu (fotóink)
2011-2017

V
K

gyalogtúra » Kitörés 60 TT » 2017.02.11-12.

Cseh Tamás - Széna tér - Kitörés

A túráról már régebben hallottunk, így egy ideje tervezzük a részvételt - idén végre sikerült is összehoznunk. Ami jellemezte az utunkat: csillagos égbolt, alig fagypont alatti hőmérséklettel, tükörjég az ösvényeken, percenként minimum 2-3 esés a közelünkben, világháborús magyar-német-orosz egyenruhába öltözött pontőrök és résztvevők.

A rengeteg esés közben sokunk lábát - köztük az enyémet is - kivitte egy épp eltaknyolt túrázó, illetve volt sérülés is a túra folyamán, mint hallottam (kéztörés, agyrázkódás, patakba szakadás), de összességében jó kis kaland volt.

Sajnos Viktornak féltáv körül fel kellett adni a túrát, mivel egy esés közben valószínűleg a jégjáróját kilőtte az erdő mélyére, melyet már nem találtunk meg - anélkül pedig esélytelen volt menni. Miután Viktor nélkül folytattam, egy órán belül a jég is megszűnt, az emberek is el-elmaradoztak, illetve idővel a nap is kisütött ( :P ). Mindenesetre kár, hogy nem jött tovább, Murphy nem volt jó kedvében úgy látszik.

A túra a megemlékezés jellegét sem vesztette el - azon kívül, hogy a pontőrök posztja valamely nemzet katonáinak táborába engedett bepillantást, az útvonalra felfűzött 6-7 ismeretlen katona sírjánál mécseseket gyújtottak többen is.

Kissé furcsa volt a rengeteg különféle egyenruha, az ágyúk, katonai járművek-motorok, gépkarabélyok és pisztolyok tömkelege, a vörös csillagos sarló-kalapács, az SS-sas és a horogkereszt folyamatos ismétlődése óriási zászlókon és a pecséteken is - de a túra a megemlékezés mellett erre a tematikára volt felépítve - kár, hogy a Kitörés maga nem kap nagyobb ´elfogadást´.

Nekem egyértelműen a top TT-k közé került ez a túra, valószínűleg rendszeres vendége leszek az évek folyamán :)

A hazaút is izgalmas volt - a volán (aminek a vezetői apját már rég el kellett volna köttetni) tojt magasról arra az infóra, hogy több száz túrázó igyekszik majd hazafele, így az épp buszmegállóban várakozó vagy 200 ember meglepő módon nem fért fel az egyetlen küldött menetrendszerű buszra (az amúgy beígért mentesítő járat valahogy elpárolgott útközben gondolom). A még nagyobb poént meg az adja, hogy a busz alig félig tele indult el felszállás közben - a sofőrnek indulnia kellett, hogy a sok késés miatt ne számítson a járat kimaradottnak - mivel csak lassan ment a felszállás a jegyvásárlások miatt... Röhej.

Túra ideje: 1 túranap|Megtett táv: 60.5 km|Szintemelkedés: 2100 m|Írta / szerkesztette: Viktor és András


| www.turaoldal.hu | 2011-2017 | V, K | Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet | info@turaoldal.hu |