www.turaoldal.hu
Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet
Végh Viktor, Koczog András
2011-2019
info@turaoldal.hu
fb.com/turaoldal.hu

Facebook

Kinizsi 100 TT » 2019.05.25-26.

Viktor 2 éve teljesítette a túrát, így most is elnézett kalandozni kicsit

Túra ideje: 1 nap
Éjjelek kint: 1 éj
Megtett táv: 78 km
Szint: +2600 / -2400 m
   » Gyalogtúra    » TT

Túraösszefoglaló

Tájegység: - Gerecse - Pilis
Túra ideje: 2019.05.25-26. » 1 éj a szabadban
Táv és szint: → 78 km ↗ 2600 m ↘ 2400 m
Táv-szint arányok: Szintemelkedés: +33.3 m/km
Szintereszkedés: -30.8 m/km
Szintváltozás: 64.1 m/km
MTSZ pont: 169 pont
Most külön túráztunk: Viktor túrája
Túra útvonala: Békásmegyer, Nagy-Kevély, Kevély-nyereg, Hosszú-hegy, Pilis-nyereg, Kétágú-hegy, Dorog, Nagy-Gete, Horgásztó, Hegyes-kő, Mogyorósbánya, Öreg-kő, Péliföldszentkereszt, Pusztamarót, Gerecse üdülő, Bánya-hegy, Vértestolna
Infó, ötlet: - talán több pihenés kéne a túra előtt
- vannak húzós szakaszok, melyek önmagukban is sokat kivesznek az emberből

A túra során megfigyelt, látott vagy hallott állatok

Az alábbi állatokkal találkoztunk a túra folyamán valamilyen formában. Részletesebb információ a fajokról a www.elovilag.turaoldal.hu weboldalon olvasható.

Erdei sikló
(1) »

Kinizsi100: A 22(3)-as (túrázó) csapdája

A péntek esti 5 sör után, 5 óra alvást követően reggel 5-kor keltem, hogy elinduljak a Kinizsin (csupa 5-ös ). Békásmegyeri regisztrációs sorbanállás követően venni szerettem volna egy bögrét és egy pólót... és hoppá, nincs meg a pénztárcám: gyorsan visszamentem a regisztrációhoz, ahol is egy szervező épp kiabálta:
´Valaki itt hagyta a pénztárcáját!´

A regisztrációs izgalmakat kiheverve aztán beálltam a nevezők sorába is, és nemsokára már indulhattam is: 7:20-kor (összesen 1 órát töltöttem a rajtban így).

Ezüst-hegy, Kevély, Hosszú-hegy, Pilis hegyek következtek a maguk emelkedőivel, az idő nagyon szép volt. Ennek következtében a pólóm úgy nézett ki, mintha a kesztölci lányok már levizeltek volna, ugynais izzadtam, mint egy ló. A fent említett hegyekről csodás kilátás nyílt a tájra, így hát fotóztam is párat. Külön élmény volt, a Pilisre felfele menet egy óriási (1-1.5 méteres) erdei siklót fotózni. Nem futottam szinte egy lépést sem... terv szerint Kevély-nyeregtől Csobánka temetőig terveztem egy futást, de a sár ezt a tervemet felülírta . Amúgy a Pilis-nyereg előtti és Kevély-nyereg utáni sarat leszámítva nem volt vészes a terep (igazából ezeken a helyeken sem annyira...). Pilis-nyerget az előre eltervezett 5 óra alatt értem el: megcsapant vízkészletem pótoltam, és egy Cappy-t is betoltam az ebédem mellé. Ebéd gyanánt egy szendót kajáltam némi diákcsemegével: a kesztölci HotDogMen-re tartogatva ebédem másik felét. Kesztölcön a levendula fröccsös stand megelőzte a HotDogMen-t, és itt kolbászos hot-dog illata is megcsapta az orrom, így végül itt kajáltam (kísérőnek meg levendula fröccsöt ittam). A kesztölci lányoknál nagy sor volt, és nekem még maradt vizem, így most kihagytam a frissítési lehetőséget, Dorogon viszont muszáj volt betérnem a Molnár sörözőbe inni egy kólát, és feltölteni a vízkészleteket, mert... tartottam a Getétől. Nem véletlen, ugyanis a napos hegyoldalon alaposan kifáradtam. A felmenetelnél már csak a lemenetel volt izgalmasabb . Egy mögöttem jövő túrázó költői kérdésén röhögtem el magam: ´mi lesz eztuán, egy szakadékba kell leugrani...?´. Gete után jött a katlan, majd a Kő-hegy: ezek végképp kifacsartak, mint egy darab citromot, de végül csak beértem Mogyorósbányára: itt zsíros kenyerekkel és kólákkal próbáltam magam rávenni magam a továbbmenetelre: sikeresen! 12.5 órám volt teljesíteni a maradék távot (ami majdnem féltáv).

Mogyorósbánya utáni rész az egyik kedvencem: talán azért, mert a katlanban elszenvedett élmények még erősen élnek az emlékezetemben, és ez a rész éles kontraszt ehhez képest... 5 óra körül járt az idő, és az erdő kezdett elcsendesedni: madárcsicsergés és nyugi. A terep meglehetősen baráti: enyhe emelkedő, barátságos erdő. Sem Szent-kútnál, sem Pélieföld-szentkereszten nem álltam meg frissíteni, úgy gondoltam friss vagyok én eléggé . Bika-völgybe ismét ott állt a HotDogMen autója, de egy falatot nem tudtam volna ennni... egy kólát azért tartalék gyanánt vettem, és irány tovább Pusztamarót felé. Felelé itt egy túrázó társammal beszélgettem: mondtam neki, hogy vannak kétségeim, hogy végig tudok e menni, ő mondta, hogy ne adjam fel: jól esett a bíztatás, de Pusztamaróton muszáj voltam megállni, ismét inni egy kólát. Pusztamaróton majdnem ottmaradtam, de még továbbmentem, 2 km-t: a Gerecse oldálban lévő sziklákon a bal lábam annyira megfájdult, hogy muszáj voltam megállni: fel is adtam (hivatalosan itt először), és a Mária-kegyhely padjain lefeküdtem aludni. 1.5 óra pihenés/alvás után tovább indultam, mivel nagyon fáztam. Gerecse üdülő környékén ért utol a két seprű. Mondtam nekik, hogy feladom, mivel 30 km-t 6.5 óra alatt ebben az állapotomban nem tudok megtenni. Ők bíztattak, hogy próbáljam meg. A lábam egész jó volt sík terepen és lefele, így hát megiramodtam 4.5-5 km/h-ás tempóval. Bánya-hegy már majdnem zárt, mire odaértem, de azért kaptam még teát: ez nagyon jól esett, majd indultam tovább, ahogy az erőmből telt. A seprűk Bánya-hegyről utánam indultak, de persze hamar utolértek. Megint mondtam nekik, hogy nem fog sikerülni... szintidő alatt legalábbis biztos nem. Megint bíztattak, így ismét próbáltam gyorsítani, még futni is kicsit. A Vértestolnai elágazásnál azonban döntöttem, hogy kiszállok: a maradék 22-23 km-t még le tudtam volna bicegni, de sok értelmét nem láttam. Tudom, ez a bizonyítvány magyarázása, de nem akartam kockáztatni egy esetleges lesérülést. A szintidő már biztosan elúszott. Sajnáltam nagyon: talán ha nem állok meg aludni a Gerecse oldalában, akkor meglett volna a túra, de ki tudja lehet akkor lesérülök... Vértestolnán több mint 1.5 órát vártam az első buszra, és mivel ez egy völgyben fekvő település, ahol meg tud ülni a hideg levegő... így alaposan átfagytam.

Így hát nem sikerült kétszeres teljesítővé avanzsálni, talán jövőre!

Viktor

| www.turaoldal.hu | 2011-2019 | Végh Viktor, Koczog András | Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet | info@turaoldal.hu |