www.turaoldal.hu
Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet
Végh Viktor, Koczog András
2011-2019
info@turaoldal.hu
fb.com/turaoldal.hu

Facebook

A táborozó szükségletei: élelem, víz, menedék   

A legtöbb szakértő szerint a túléléshez három dolog kell: élelem, víz és menedékhely. Ezt lényegében egytől egyig átvehetjük, ha a táborozásunkra gondolunk - persze némi módosítással, hogy a kényelmünk is meglegyen.

Én a túrázók számára így gondolnám át az alapállítást: élelem (melyet magunkkal viszünk, helyben vehetünk, illetve a természetben gyűjthetünk), folyadék (mely szintén pótolható a természetben és a településeken), illetve menedék (ami alatt itt a bivaktól kezdve a kempingig bármit érhetünk, kiegészítve a tűzrakás és/vagy főzés lehetőségével).

Alább összefoglalást szeretnénk nyújtani a kedves olvasónak, a témákat külön cikkekben már régebben kifejtettük. Természetesen azok linkjeit is mutatjuk.

Kellemes túrázást és táborozást!

Létrehozás dátuma: 2019.06.18.
Utoljára módosítva: 2019.06.21.
Írta: András,
   » Turista ismeretek    » Túrázás    » Túlélés    » Katonai    » Ötletek, trükkök

Táborozás, avagy egy többnapos túra

Nem lehet minden többnapos túrát egy kalap alá venni (síkvidéki, magashegyi, évszak, csoport mérete, ...), illetve a táborozások is nagyon különbözőek lehetnek (bivak, vadkemping, kemping, épített szállás), itt csak egy kezdő útmutatást szeretnénk adni, hogy mi hogy is csináljuk, miket is tapasztaltunk - főképp a természetjárás ´nem menetben´ töltött idejére gondolva.

Folyadék és élelem

A túra, táborozás, de a túlélés során is a legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás. Most békeidőben a Kárpát-medencében igen egyszerű a dolgunk - hisz a szükséges mennyiségű vizet a települések boltjainál és kútjainál gond nélkül pótolhatjuk, de a természetben is megannyi tiszta vizű forrást találhatunk. Amennyiben esetleg mégis kifogásolható a víz minősége, akkor fizikai (vízszűrő és forralás), majd kémiai (vegyszeres) módszerekkel tehetjük ihatóvá. Részletesebben: Víz szerzése és tisztítása. Ma már speciális és hatékony, megfizethető, akár zsebben is elférő, túrázóknak szánt víztisztító készülékek is kaphatóak.

Az étkezés a túránk során úgy a legegyszerűbb, ha az otthonról hozott (vagy menet közben beszerzett) kész vagy félig kész étkeket fogyasztjuk. A mi tippünk itt olvasható: Étkezés és ételkészítés a túra folyamán. Ha több időnk és kedvünk van, akkor komolyabb főzéssel is megpróbálkozhatunk, a tábori élet igen színessé is tehető ilyesféle elfoglaltsággal: Tábori konyha. Amennyiben viszont tényleg háborús területen találjuk magunkat, vagy ki akarjuk próbálni a tudásunkat, esetleg a bushcraft témába tervezünk komolyabban belekóstolni, ezt a cikkünk javasoljuk: Élelem, élelemszerzés. A következő témákat járjuk körül: Ehető és mérgező növények, Ehető és mérgező gombák, Horgászat és halászat; hálókészítés, Vadászat és állati eledel; csapdakészítés, Tartósítás, Folyadékpótlás, Fegyverhasználat, Alkoholkészítés, Hús feldolgozása; tábori konyha; tűz használata.

Tábor és tűz

Ha már a természetben töltjük az éjszakát, akkor a bivakon túl alapkérdés, hogy a Függőágy vs. sátor kérdéskörből ki mit választ. A Tűzgyújtás lehetőségeit is tárgyaljuk, olyan témákkal, mint: Tűzgyújtás szárazon és esőben, Tűzgyújtóeszközök és használatuk, Tábortűzfajták; tűz előkészítése főzéshez, Fáklyakészítés, tűzszállítás, Éghető anyagok, gyújtósok, fafajták, Tűz álcázása, nyomainak eltüntetése, A tűzgyújtás szabályai; teendő tűz esetén, A tűz, mint fegyver. Segíthet, ha van nálunk kandallógyújtóféle, de ilyet akár készíthetünk is magunknak: Tűzgyújtó tekercs készítése. Az étkünket el is kell tudnunk készíteni, amihez jellemzően tűz, de legalábbis hő kell, ebben segítség a Tűz, mint az ételkészítés alapja - tábori főzők cikkünk. Ha itt is inkább a házi készítés mellett döntünk, akkor az Alkoholos túrafőző készítése házilag bejegyzés elnavigál.

Felszerelés és higiénia

A csoportosításba itt nem mélyednék bele, de mégis külön kell választanunk a túrázáshoz kapcsolódó túrafelszerelést, a tábori cókmókot, illetve azon eszközöket, melyek az esetleges baj esetén segíthetnek ki bennünket a szorult vagy veszélyes helyzetünkből. Gyalog- és bringatúrákhoz a Javasolt túrafelszerelés, illetve a felkészültebbeknek Túlélőfelszerelés. Ha már baj van, akkor jó ha nálunk az Elsősegélyfelszerelés, illetve ha tudjuk is hogy mi a teendő: Elsősegély és veszélyhelyzetek.

Higiénia alatt itt inkább most azt értem, hogy figyeljünk a testünkre, de a környezetünkre is! A kapcsolódó cikkek: Lélektan és higiénia (Felkészülés a túlélő helyzetre, A túlélés lelki nehézségei, A túlélés fizikai nehézségei, A túlélés esélyeinek növelése, Higiénia); Kullancsok (Mit kell tudni róluk, illetve a veszélyeik); Túraetikett (Túraetikett, A szabadtéri tűzgyújtás szabályai, Vadkempingezés)

Vadkemping

Egy tematikus oldalt szeretnénk ajánlani - a facebook-on a csoportban adott a véleménycsere lehetősége, sok-sok hasznos infó megtalálható ott. Az alap a vadkemping, de a témák ezen belül is igen szerteágazóak

Fb: Vadkemping csoport »

Katonai alapismeretek

Ha a téma részletesebben és mélyebben is érdekel titeket, akkor sok egyéb hasznos infóval együtt erről is olvashattok következő cikkünknél:

Katonai alapismeretek »

Idézve a szerzőktől: ´A könyv elkészítésekor az a cél vezérelt bennünket, hogy új alapokra helyezve megújítsuk a középiskolákban tanuló fiatalok honvédelmi felkészítését. A Katonai alapismeretek tankönyv lehetővé teszi számotokra, hogy elsajátítsátok hazánk honvédelmével, a Magyar Honvédség felépítésével és működésével, a katonák kiképzésével és mindennapi életével kapcsolatos ismereteket. Megismeritek a modern hadviselés jellemzőit, a modern haditechnikai eszközök fontosabb tulajdonságait, a túlélés fogásait, a tájékozódás módszereit és modern eszközeit.´

| www.turaoldal.hu | 2011-2019 | Végh Viktor, Koczog András | Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet | info@turaoldal.hu |