www.turaoldal.hu
Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet
Végh Viktor, Koczog András
2011-2019
info@turaoldal.hu
fb.com/turaoldal.hu

Facebook

A természet naptára

A természet mindig elképesztően fenséges, de vannak olyan események, melyekre megéri figyelni, hisz az időszakos gyöngyszemeket csak így vehetjük észre, csak így csodálhatjuk meg.

Létrehozás dátuma: 2017.06.20.
Utoljára módosítva: 2018.02.15.
Írta: András,
   » Természet    » Élővilág    » Természetvédelem

A természet naptára

Mint a bevezetőben is említettem, a természet mindig tökéletes, bámulatos, csodaszép - ezzel vitázni nem lehet. Ezzel együtt viszont az is igaz, hogy nincs két olyan időpont vagy helyzet, mikor egyforma arcát mutatná. Folyamatosan változik is, a tapasztalás és látvány függ a napszaktól, hónaptól, időjárástól, környezetétől, stb...

A kirándulók, túrázók, természetszeretők számára szeretnék most egy naptárfélét közzétenni, mely talán segít eligazodni, hogy a folyton változó természetben hol, mikor és mit érdemes megnézni épp a Kárpát-medencében - vagy akár épp mire érdemes figyelni. Az dátumtól függetlenül fellelhető természeti értékeinket nem szerepeltetem most itt, azokat majd egy másik cikkben gyűjtögetem majd.

A cikk még hiányos, de igyekszem aktualizálni mihamarább!

Január

______:

Február

Európai dámvad (Dámszarvas)

Agancshullatás: A dám- és gímszarvasok az év folyamán növesztett agancsukat január végétől, főképp februárban hullajtják, ilyenkor van esélyünk találni is az erdőben egy-egy félagancsot.

Bükki gejzírek: A Bükkben a hóolvadás után, jellemzően február közepétől, a források vizének pár hétig tartó látványos felszínre jutása. A legnagyobb időszakos ´gejzírként´ működő karsztforrások a Vörös-kő és az Imó-kő környékén vannak.

Március

Tavaszi nap-éj egyenlőség: A csillagászati tavasz beköszönte, a nappal és éjjel hossza megegyezik, március 21-ére esik (esetleg 20-ra vagy 19-re).

Április

Medvehagyma-szezon: A hóvirág mellett az első növények közé tartozik az erdőkben, melyek jelezvén a tavasz eljöttét, zöldre festik a tájat. Gyűjtése még zsenge korában javallott, áprilisban és májusban, még a virágzás előtt. A mérgező gyöngyvirággal összekeverhető, de jellemző fokhagymaillatáról egyértelműen felismerhető a medevehagyma.

Föld napja: Április 22-én rendezik az eseményeket, melyekkel próbálják felhívni a figyelmet a Föld természetes környezetének, illetve az élővilágnak a megóvására.

Május

______:

Június

Tiszavirág (Kérész)

Tiszavirágzás: Egy kérészfaj, a tiszavirág rajzása. Hazánkban nagy számban csak a Tiszán figyelhető meg a mindössze pár napig tartó rajzás. Az egyedek az esti órákban jönnek a víz felszínére június közepe táján, miután átalakultak a több évet átívelő lárvaállapotukból.

Szentjánosbogár-rajzás: Magyarországon 3 szentjánosbogár-féle fajta él, ezek mindegyike képes fénykibocsátásra. A nőstények jellemzően a földfelszínen világítanak, míg a hímek fényei röptükben figyelhetőek meg éjszakánként. Június közepétől pár hétig tart a rajzás.

Nyári napforduló: Az évben ekkor leghosszabb a nappal, június 21-ére esik (esetleg 20-ra vagy 22-re).

Tihanyi őslevendulás: Egy több évtizedes levendulaültetvény, mely a félsziget egyik jellegzetessége lett. Legnagyobb pompájában június végén látható, ekkor szervezett ´szedd magad´ szüretre is lehetőség van a kijelölt helyeken.

Július

______:

Augusztus

Vadszeder

Gyümölcsérés: Nyár vége és az ősz az erdei gyümölcsök érésének ideje, jókat lehet lakmározni az ösvényeken. Az erdei szeder például a erdők és földek határán jellemzően megtalálható, de a falvak környékén található gyümölcsfák is roskadoznak ilyentájt a friss gyümölcsöktől.

Szeptember

Gímszarvas

Szarvasbőgés: A gímszarvas párzási időszaka a szeptemberi-októberi időszakban. Ilyenkor a gímszarvas hímek egymással versengenek, illetve harcolnak a tehenekért.

Gyümölcsérés

Őszi nap-éj egyenlőség: A csillagászati ősz beköszönte, a nappal és éjjel hossza megegyezik, szeptember 22-ére vagy 23-ra esik (esetleg 21-re).

Október

Szarvasbőgés

Gyümölcsérés

Szüret: Október a szőlő szüretelésének és a jó boroknak a hónapja, a természetjárás során biztos belefutunk egy fesztiválba ha falvak közelébe kerülünk.

November

______:

December

Téli napforduló: Az évben ekkor leghosszabb az éjjel, december 21-ére esik (esetleg 22-ére).

Kellemes túrázást, túraszervezést, ötletelést!

| www.turaoldal.hu | 2011-2019 | Végh Viktor, Koczog András | Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet | info@turaoldal.hu |