www.turaoldal.hu
Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet
Végh Viktor, Koczog András
2011-2019
info@turaoldal.hu
fb.com/turaoldal.hu

Facebook

A természet undorító szépségei

A minap találtam pár neten keringő képet, pár kevésbé gusztusos (illetve kevésbé gusztusos viselkedésű) állatról. A gifeken kissé elcsodálkozva úgy döntöttem, hogy utánajárjak eme állatoknak, hogy megértsük miért is ez a megfelelő külső számukra, mi hasznuk is van ebből. Azt mondjuk elöljáróban is el kell ismerni, a természetben semmi nincs ok nélkül, minden tulajdonság és minden viselkedési forma jó okkal alakult ki, és jellemzően a populáció fennmaradását hivatott elősegíteni.

Létrehozás dátuma: 2016.04.20.
Utoljára módosítva: 2017.10.25.
Írta: András,
   » Természet    » Élővilág    » Érdekes    » Biológia

A természet undorító szépségei

Fekete özvegy

Fekete özvegy

Az első képen a fekete özvegy kicsinyei láthatóak, miközben valami éppen megzavarta őket, minek következtében így szétugrottak.

Erre a pókra jellemző, hogy a nőstény elfogyasztja a hímet - párzás előtt, alatt vagy akár közben. Ez a tulajdonság a petéből való kibújás után már egyből megmutatkozik - a kis pókok általában a fészek elhagyása előtt erős kannibál tevékenységet folytatnak.

Fekete özvegy (.gif)

Pipabéka

Pipabéka

A második képen egy pipabéka úszik, mely épp ´lárváit´ cipeli a hátán, lényegében a testében.

A békák a nőstény hátában, a bőre alatt fejlődnek ki, onnan bújnak elő idővel. A felnőtt egyedek 10-20 cm-es nagysága bőven megengedi ezt a szaporodási formát, mely praktikussága abban rejlik, hogy a nőstény így mindig védelmezni tudja az utódait.

Pipabéka (.gif)

Pipabéka (nagyobb méretben) (.gif)

Koboldcápa

Koboldcápa

Utolsó előtti képünkön egy koboldcápa támadja a fémdarabot; hegyes fogakkal teletűzdelt kinyújtható állkapcsa itt jól megfigyelhető.

Ez a cápafaj mélyen a tengerek felszíne alatt él, 0,5-1,5 km-es mélységben. 2-4 méteres hosszával a nagyobb cápák közé tartozik, illetve az elevenszülő cápák táborát gyarapítja. Kiugró állkapcsának köszönhetően zsákmányát jóval hamarabb tudja megragadni, így a sötét vizekben a zsákmányszerzése sikeresebb lehet.

Koboldcápa (.gif)

Farkaspók

Farkaspók

Az utolsó képen egy farkaspók sétál, mely épp ivadékait szállítja a potrohán.

Az egész bolygón elterjedt pókfaj, egyes fajai 2-3 cm nagyságúra is megnőnek. A nőstény a fekete özveggyel szemben igen gondos szülő: kezdetben a tojásait a potrohához szőtt tokban magán cipeli - ahogy később sokáig a kikelt kis pókokat is, védve őket a rájuk vadászó nagyobb rovaroktól, gerincesektől.

Farkaspók (.gif)

| www.turaoldal.hu | 2011-2019 | Végh Viktor, Koczog András | Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet | info@turaoldal.hu |