www.turaoldal.hu
Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet
Végh Viktor, Koczog András
2011-2019
info@turaoldal.hu
fb.com/turaoldal.hu

Facebook

Dobogókő-kör - kedvenc túrakörünk

Dobogókő » Király-kút » Prédikálószék » Vadálló-kövek » Kaincz-forrás » Rám-szakdék » Dobogókő

Visegrádi-hegység, 17 km táv, 828 m szintemelkedés és 828 m szintereszkedés

Eme túrakör egyértelműen a kedvenceink közé tartozik, hisz az útvonal csodás tájakon visz keresztül - vannak könnyebb és nehezebb terepek, néhol extrémnek is mondható szakaszok, csodás panorámák, hegycsúcsok és szurdokvölgyek, patakok és sziklák... És mindez, ha nem is egy könnyed sétát jelent, de mindenképp egy kellemes túranap ígéretét hordozza

Létrehozás dátuma: 2019.02.24.
Utoljára módosítva: 2019.06.16.
Írta: András,
   » Túrázás

Az útvonal leírása

A túra útvonala nem számít extrémnek, de azért állóképesség és lépésbiztonság szükséges a kényelmes teljesítéséhez. A viszonylag kis táv és szint ellenére érdemes egy teljes túranapot rászánni a körre, hogy minden részét kiélvezhessük

Dobogókő panorámája

A menetet Dobogókő 699 méter magas csúcsánál kezdjük. A népszerű kirándulóhely a 19. században lett a turisták által felkapott helyszín. A báró Eötvös Loránd menedékház faépülete ma múzeum, kőépülete ma is turistaházként üzemel.

Dobogókő környéke dél felé lankásan emelkedik, észak felé viszont meredek sziklafalak és ezekbe vágódott völgyek találhatóak - nem hiába vonzza a túrázókat. Az Országos Kéktúra is áthalad rajta, illetve népszerű síközpont.

Túránkat kelet felé indítjuk, a Turistajelzés jelzésen, melyen jó hosszan haladunk majd. Ereszkedéssel kezdünk, abból is a finomabb fajtából - jó hosszan és néhol meredeken a csúszós ösvényen . A sár-hó-esőnyom által nehezített terepen először gyengébben veszítünk magasságunkból, idővel viszont megmutatja az erejét a táj - egy kellemes szedres mellett elhaladva már kell kis ügyesség, ha nem akarjuk bekoszolni a ruhánkat. Sokáig azonban nem kell aggódnunk, idővel enyhül a meredekség és a lokális minimumhoz már kellemes sétával érünk el.

Király-kút

A Király-kút pihenőjének kunyhóját megpillantva a padoknál szusszanhatunk egyet. Még vár ránk kis ereszkedés, hogy a forrást is elérjük (mely sajnos nem üzemel a föld felett), de itt már megnyugodhatunk - egy darabig nem kell többet ereszkedni aztán. Figyeljünk oda, mert a kunyhó után a jelzés balra fordul, könnyű eltéveszteni.

A forrás után megkezdjük az emelkedést - a túra folyamán először, de legalább annál erőteljesebben. Azaz előtte még egy patakvölgyet keresztezve ereszkedünk meredeken szűk 10 métert, hogy aztán gyorsan ugyanannyit emelkedjünk is kimászva gyorsan a vájatból. Eljött hát a meredek-monoton emelkedés - ennek hála egyenesen feljutunk a gerincre. Itt egy bal kanyarral, követve a Turistajelzés-et érjük majd el Prédikálószéket, könnyed sétával. Ha jobbra fordulnánk, akkor a Turistajelzés jelzésen találnánk magunkat, mely Pilisszentlászlóra viszi be a túrázókat.

Prédikálószék panorámája

Prédikálószék 639 méteres csúcsa lassan azért megérkezik hozzánk. A tetején egy fakereszt és egy 2016-os kilátó fogad bennünket a padokkal - no meg a fenséges panoráma a Dunakanyarra, a Börzsönyre és kis szerencsével a Magas-Tátrára is. A csúcs egyik sziklaszirtje a kilátó felépülte előtt is tökéletes panorámát nyújtott, így a kilátó létét kissé feleslegesnek érzem, de legalább csoportosan is lehet panorámát fotózni így...

Ha kipihentük magunkat, már folytathatjuk is utunkat. Ereszkedünk ismét - és nem is kell sokat haladnunk, hogy elérjük a következő izgalmas szakaszt.

Vadálló-kövek madártávlatból

A Vadálló-kövek egy kilométer hosszan kísérik utunkat sziklaképződményeikkel. A sziklatornyokról és környékükről is remek panoráma nyílik a Dunára. A sziklatömbök anyaga andezit, mintegy 12 millió évvel ezelőtti vulkanikus működés eredményeként jöttek létre. A sziklákat pár 10 éve még sziklamászók is látogatták, mászóiskola is működött itt - ma már csak a kalandvágyóbb túrázók másszák a tornyokat

A köveknek 3 ürege is van, az Átjáró-barlang, Fali-fülke és Vadálló-kői-fülke barlangok. A panorámájuk pedig nem csak a Dunára mesés, hanem Dobogókő irányába is.

Az ereszkedés eleje sziklás, meredek, csúszós, a második fele viszont könnyebben járható, megenyhül a terep. A hosszas szintvesztés után idővel leérünk a forrásig és a Szent-fa kápolnához.

Kaincz-forrás

A Kaincz-forrás Dömöstől bő kilométernyi sétára van, elvileg autóval is megközelíthető. A forrásban sajnos csak ritkán van víz, többnyire csak csöpörészik valamennyire. A környezete viszont kirándulóbarát - padok, esőbeálló és tűzrakóhely is van a tisztáson. Egyik oldalon a hegyoldal, másikon a patak határolja a rendezett kis területet. Egy kis szusszanásnyi pihenést itt is megérdemelnek a túratársak, hisz azért az ereszkedés sem volt túl könnyű.

Eddig hű társunk volt a Turistajelzés, további utunkat viszont a Turistajelzés jelzés vezeti egy darabig.

Rám-szakadék

A Rám-szakadék szurdokvölgyébe könnyen eljutunk, majd ezzel a könnyedséggel meg is kezdjük az emelkedést a patakvölgyben. Régebben a szűkebb szilavájatokon csak láncok segítették az előrejutást, ma már kiépített kapaszkodók és létrák is támogatják a kirándulók biztonságos haladását.

Az izgalmas szakaszt leküzdve ismét jelzést váltunk: búcsúzva a Turistajelzés-től a Turistajelzés visz fel minket a kiindulópontunkhoz. Már nincs messze, de az alattomosan és hosszan emelkedő szakasz azért megerőltető tud lenni egy fárasztó nap után.

Kis idő elteltével Dobogókő ismét karnyújtásnyira van. Pár száz méterrel a turistaház előtt van a Rezső-kilátó is, megéri megtenni azt az 50 méter kitérőt, hogy innen is megcsodálhassuk a panorámát. Mi sok esetben naplementére értünk ide - csodás képet mutat.

Dobogókő-kör csoportkép

Dobogókő turistaházában ehetünk-ihatunk, akár meg is szállhatunk. Általában kellemes a társaság, finomak az ételek, hétvégente bográcsban is főznek kint.

Legyen kellemes túrátok, a fotók és a leírás meg sem közelítheti a személyesen tapasztalt élményt.

A túra végeztével ha sok felesleges energiátok maradna, még ajánlom figyelmetekbe a Thirring-körút csodáját (más néven Turul- vagy Táltos-körút), mely egy ±130 méter szinttel járó, 2 kilométeres túrakör Dobogókőről - csodás környezetben, meredeken, kilátással. Erős tempóval fél óra alatt teljesíthető; ha van rá lehetőség, megéri végigmenni - a Turistajelzés vezet végig. Track .gpx formátumban letölthető: Thirring-körút »

Legyünk óvatosak a túra során, a környéken a legtöbb (halálos) balesetet a Dobogókő, Rám-szakadék és Vadálló-kövek triumvirátusa termeli ki! - Bár ezek mindegyike visszavezethető a kiránduló nagyfokú felelőtlenségére...

András

Adatok, térképek

A túra ábrázolása: Track [.gpx], Térkép [.png], Szintmetszet [.png]

Táv és szintezés Helyszín Infó
0 km
+ 0 m
- 0 m
Dobogókő » Turistajelzés - a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja (699 m)
- komoly történelmi múlttal rendelkező, népszerű kirándulóközpont
- a kilátóteraszról (és a párszáz méterrel nyugatabbra lévő Rezső-kilátóból is) remek panoráma nyílik a Dunakanyarra
3,2 km
+ 0 m
- 230 m
Király-kúti kunyhó » Turistajelzés - a kunyhónál padok várják a megfáradt túrázót, de sajnos arrébb a forrást még nem láttam ´működés´ közben
A túránk során eddig a pontig végig ereszkedünk, néhol meredeken a szűk ösvényen. Vigyázzunk, a kunyhó után a Turistajelzés balra kanyarodik, könnyű nem észrevenni. Később elkezdünk meredeken emelkedni, egészen a gerincig, mely majd szintezve halad a Prédikálószékig.
3,6 km
+ 0 m
- 300 m
Király-kút forrás » Turistajelzés
7,5 km
+ 240 m
- 300 m
Prédikálószék » Turistajelzés - 639 m magas csúcs
- a csúcsról, illetve a 2016-ban megnyílt kilátóból is tökéletes panoráma nyílik a Dunakanyarra, illetve a Börzsönyre
- tiszta időben még a Magas-Tátra csúcsai is látszanak
8,1 km
+ 240 m
- 380 m
Vadálló-kövek teteje » Turistajelzés - a sziklákról, illetve azok mellől is remek panoráma nyílik a Dunakanyar felé
- az ösvény a sziklatömbök után is folyamatosan ereszkedik, de már nem olyan meredeken és a terep sem sziklás
A Prédikálószék után ismét elkezdünk ereszkedni, egészen a Kaincz-forrásig, kellően meredeken, néhol nehéz, sziklás terepen.
9,1 km
+ 240 m
- 550 m
Vadálló-kövek alja » Turistajelzés
10,2 km
+ 240 m
- 828 m
Kaincz-forrás » Turistajelzés - időszakos forrás a Szent-fa kápolna mellett
- padok és tűzrakóhely is várja a pihenni vágyó túrázót
- Dömös egy bő km sétára van a forrástól
11,9 km
+ 380 m
- 828 m
Rám-szakadék eleje » Turistajelzés - a Három-forrás-völgy egyik vadregényes szurdokvölgye, melyben 3 kisebb barlang is található
- a szűkebb-sziklásabb részeken létrák és kapaszkodók segítik a haladást
A Kaincz-forrás után hamar megkezdődik az emelkedés, a szurdokvölgyben ez alig észrevehető a patakkal való küzdés közben, de később azért fárasztó feljutni Dobogókőre a hosszan emelkedő monoton szakaszon.
13,3 km
+ 600 m
- 828 m
Rám-szakadék teteje » Turistajelzés
17 km
+ 828 m
- 828 m
Dobogókő - a menet végeztével a turistaházban lehet enni-inni, akár megszállni is
- az utolsó busz 20:00-kor indul Pomázra

Dobogókő-köreink

Ezt a túrakört már nagyon sokszor bejártuk, volt hogy családdal, barátokkal, ELTE-s túrákon, éjjeli túraként, stb... Ráadásul ELTE-BEAC túraként ki is írom minden félévben a hallgatóknak

| www.turaoldal.hu | 2011-2019 | Végh Viktor, Koczog András | Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet | info@turaoldal.hu |