www.turaoldal.hu
Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet
Végh Viktor, Koczog András
2011-2019
info@turaoldal.hu
fb.com/turaoldal.hu

Facebook

Evolúció és rendszertan

Az evolúció és rendszertan témáját szeretném eme cikkel kicsit körüljárni - főképp az utóbbit tartom fontosnak megismerni, hisz a természetben nemcsak feltétlen a térben kell tudnunk tájékozódni; mekkora öröm, ha az élővilág élő képviselői között is kiválóan kiismerjük magunkat.

A denevérek és például a galambok (azaz galambalakúak) egymástól nagyon távoli rendek, a legközelebbi közös pont az, hogy a gerincesek altörzsébe tartoznak. Ellenben a denevérekben, delfinekben (azaz cetekben) és még az emberekben (azaz főemlősökben) - mint rendekben - is jóval több a közös; utóbbi három rend mindegyike az emlősök osztályába tartozik, sőt, még azon belül is az elevenszülő emlősök alosztályába.

És még csak ide sem kevertük a legújabb filogenetikus kutatásokat - melyek aztán tényleg a feje tetejére állíthatja még a témában jártas emberek eddig ismert rendszerezését is.

De ennyire nem tervezünk mi itt elmélyedni a témában - a célunk most csak az, hogy nagy vonalakban felvázoljuk az evolúció folyamatát, illetve, hogy a rendszertan hogyan is fogyasztható egy érdeklődő laikus számára.

Létrehozás dátuma: 2019.06.24.
Utoljára módosítva: 2019.07.12.
Írta: András,
   » Természet    » Élővilág    » Biológia

Az evolúció folyamata röviden

Értsük meg a rendszertant

Rendszertan - doméntől a rendig

| www.turaoldal.hu | 2011-2019 | Végh Viktor, Koczog András | Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet | info@turaoldal.hu |