www.turaoldal.hu
Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet
Végh Viktor, Koczog András
2011-2019
info@turaoldal.hu
fb.com/turaoldal.hu

Facebook

Levél az MTSZ-nek

Levél az -nek, 2018.11.02. - bár végül nem lett elküldve...

_________________________________________

Tisztelt MTSZ!

Nagyon régóta tervezek írni Önöknek, most eljött az ideje, hogy összeszedjem a gondolataimat. Első körben csak a felszínt kapargatnám, konkrét számolások és térképészés nélkül.

Én sem szeretek feleslegesen hosszadalmasan olvasni, így összefoglalnám a tárgyat:

Kezdésnek azt írnám, hogy az MTSZ-ben már rengetegszer jártam, az ott dolgozók, és akikkel ott személyesen találkoztam, valószínűleg kiváló munkát végeznek (különösen kiemelve az évek óta a bejárattól jobbra ülő titkárnőt és a baloldalon az utolsó irodában, egyesületeket-kártyákat rendező úrt); a döntnökök IQ-mentességét és inkompetenciáját minősítik a témák.

Igyekszem sorban haladni, az OKT vonalát emeltem ki először. Nemrég vizsgálták felül a kék útvonalát és módosították is kelet felé (is) ezer helyen - milyen elvetemült gondolattal hagyták benne a cigányputrikat? Mátraverebély gettó volt a bemelegítés (cigányfalkák szemeztek velünk a negyedóránként cirkáló rendőrautó mellett - mi azon gondolkodtunk, hogy vagy megdugnak, vagy megkéselnek, vagy megesznek minket), majd a Cserehátban Baktakék hozta a garanciát, hogy az útvonalat kijelölők (vagy itt meghagyók) jó esetben szadisták, rossz esetben aljasok. A kocsmában pecsételtünk - a rothadó cigánytestszagot még a félperces látogatásunk utáni órákban is magunkon éreztük (mondjuk abbéli örömünk, hogy túléltük ezt kicsit feledtette). A szintén hímnemű túratársammal mentünk arra - bele sem merek gondolni mit éreznek az esetleg egyedül túrázó csajok. És a környéken van tisztán magyar lakta település is, amerre lehetne kerülni, de akár még egy cigányfalu is elmenne, ha nem putri és söpredéklakta. És ehhez mégcsak rasszista felhang sem kell, puszta tények.

Az útjelző táblákról sokat nem lehet írni, mert ez meg a röhej kategória. Aki kifizette ezeket, azon be kéne hajtani az összeget, illetve benézni a szőnyege alá és visszavenni a yaht kulcsait (vagy ha tényleg ilyen hülye, akkor vinni a sárgaházba). Erről csak pár személyes gondolatot osztanék meg, valószínűleg érkezett Önökhöz néminemű panasz amit elolvastak. Rendre látni olyan táblákat, amiket lesatíroztak több helyütt, és nem a rongálódó emberek, hanem akik nem akarták, hogy a fals infók miatt eltévedjenek a természetjárók. Mert nagyrészük pontatlan, jó részük pedig hibás infót tartalmaz (távolság, irány, településnév, jelzés, bármi...) No de a kedvencem: egyik oldalról olvasható a táblarengeteg, de a kivitelezők valszeg rájöttek, hogy rossz az egyik táblán a nyíl, így feltették az oszlop másik oldalára - ahol egy kerítés volt, így attól 15 centire elhelyezve, ennyi helyet hagytak h odabújva kibogarásszuk. De az is remek, hogy néhol 150 méterenként vannak táblák nulla infótartalommal, néhol meg kilométerekig semmi, ahol viszont lenne értelme. De erről ennyit, mert egy regényt, vádiratot és kabarét is lehetne írni a témából.

Előzőekhez kapcsolódva, kifejtés nélkül:

A TeKa kártyákról pár szó, először a pozitívat. Én imádom, 20% kedvezmény a vonatra, +10% ha e-jegyet veszek, ami majd 30% kedvezmény a MÁV-nál. És egyre több helyen látunk ezen kívül is TeKa szimbólumokat. Tökéletes. Lenne, ha a TeKa reklámok egy része nem a diákoknak szólna, illetve a diákokat szólítaná meg, legyenek akár általános iskolások, akár egyetemisták. A diákigazolvány 50%-os kedvezményével nem fog versenyezni ez érthető okok miatt, de 26 év alatt hétvégente mindenkinek 33% kedvezménye van, ami szintén üti. Ez gyakorlatilag 26 éves kor alatt a TeKa-t ellehetetleníti, kissé más reklám kéne neki. De a kezdeményezés kiváló. De egy fillért is kár áldozni a diákságnak szóló reklámokra. Szerintem.

És akkor az a téma, ami mindig felnyomja a vérnyomásomat: az aszfalt. OKT, Tapolca környéki 9 km-es aszfaltút, azaz főút. Nappal mentünk, le is lehetett húzódni, biztonságos volt valamelyest. Túraértéke semmi nem volt, de kellett, ez van. Majd megnéztük a térképet és rájöttünk, hogy másfele is lehet vinni a szakaszt - sok-sok alternatívával. Így itt is csak a kifogás és hozzá nem értés szívatja az embereket. De ami nemcsak a vérnyomásom küldi fel, de a gyilkos ösztöneimet is: a DKT-n (és ezt sem értem mi a tökömért DKK, mért nem volt jó az OKT analógiája?) 16+ km-t kellett gyalogolnunk Zalakomár környékén (azaz kellett volna, mert a kastély pecsétje után a fele utat inkább buszoztuk Zalakarosig) - aszfalton, főúton. Világosban kürtöltek ránk alaposan (igen, tudunk szabályosan közlekedni), sötétben meg a fejlámpáink miatt gyök2-re lassultak mellettünk az autók és valszeg anyáink csuklottak is alaposan, ha nem is hallottuk a szidalmakat. Egyrészt ez is elveszi a túraélményt, másrészt azért veszélyes is, harmadrészt meg melyik pöcs találta ki, hogy aszfaltozzunk forgalmas főút mellett 4 órát? Tényleg érdekelne a neve. Csak mert itt is több alternatíva lett volna, ha nem szarja le annyival a döntnök, hogy az autópályát csak ott lehet átszelni - mert kerülni is lehetett volna ezerfele, de akár Zalakomárt kihagyva is lehetne kékezni ha arról van szó.

Minősítés: tök jó, hogy van egy ilyen lehetőség, de ebben is csak az látszik, hogy el van hanyagolva. Semmi reklám, semmi plusz infó, semmi - pedig a kezdeményezés itt is kiváló. Türelmesen várok a minősítésemre (bár az oklevél megvan és csak a jelvényről kérnek árajánlatot elvileg), a reklamálásom oka csak az, hogy az MTSZ-ben mindig ez a töketlenkedés megy.

És a minősítés idei megújításáról gondolatok: nekem nem tetszik, hogy a vándortáborozás pontértékét csökkentették, hisz ezzel csak azt árulták el, hogy mennyire nem értenek a természetben töltött éjszakázáshoz, azaz mennyire nem becsülik ennek értékét a pontalkotók. De ez csak egy vélemény persze, ahogy a következő is: az egyéni barlangtúrákat kizárják a pontozásból, hisz a mostani szabályozás szerint csak az elszámolható, ami vagy nyílt vezetett túra, vagy barlangi túravezető által vezetett túra - miért? Többször barlangi túráztam a Bükkben is, Budapest környékén is, csúsztam-másztam a hozzáértő (de nem minősített) túratársammal, teljes biztonságban - ez a lehetőség akkor miért került ki a pontrendszerből, ha 2005 és 2018 között megfelelt (pláne, hogy az arany minősítéshez ez a lehetősé kiesett elszámolásként mint más túramód)? (Igen, természetvédelmi terület, külön vezető a szabály - de ez az elmúlt 13 évben nem volt gond..?) És nem különösebben hat meg a pár pont különbség, hisz elhanyagolható mennyiség - egyszerűen miért kell rontani egy túra/helyzet presztízsén (kint éjszakázás, barlangba merészkedés...) (Az is érdekes, hogy régen a TT-s túrákat visszadobták, míg ma már elfogadott kategória. Bár ez üdvözölendő.)

Végül egy szintén bicskanyitogató gondolat, a pár évvel ezelőtti névváltoztatás: Magyar TermészetBARÁT Szövetség. Annak az agyhalottnak is érdekelne a neve, akinek a fejéből ez kipattant, vagy megszavazta a változtatást. Önök szerint ennek milyen jelentéstartalma van, hogy valamit Természetbarátról Természetjárónak nevezünk át? Véletlenül sem a természet szeretetének hangsúlyozása, pláne a védelme, pedig az MTSZ legfőbb feladata ez lenne. Legalábbis 2-es IQ felett. Különösen dühít, mert a kapott túravezető jelvényemen már az új név szerepel, a velem együtt végzőket szivatták meg ezzel elsőként.

Ha elolvasta a levelemet, akkor minden tiszteletem, a gondolataimat weboldalamra is kitettem, eme linken elérhető. Ha kapok választ és engedi, akkor azzal frissítem majd a cikket.

A sok negatív felhang ellenére remélem az MTSZ neve idővel a túrázók körében is jól fog csengeni, illetve a hibák is csökkennek. Csak hozzáértőnek kéne kerülni a megfelelő székekbe.

Jó munkát, kellemes természetjárást!

Tisztelettel: Koczog András

András

Létrehozás dátuma: 2018.11.02.
Utoljára módosítva: 2019.07.14.
Írta: András,
   » Túrázás    » Kommentár
| www.turaoldal.hu | 2011-2019 | Végh Viktor, Koczog András | Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet | info@turaoldal.hu |