www.turaoldal.hu
Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet
Végh Viktor, Koczog András
2011-2019
info@turaoldal.hu
fb.com/turaoldal.hu

Facebook

Árvízi séta » 2013.06.11.

Zsófival sétáltunk egyet a városban, megnéztük milyen is a 2013-as rekordárvíz.

Túra ideje: 0 nap
Éjjelek kint: 0 éj
Megtett táv: 0 km
Szint: +0 / -0 m
   » Séta

Túraösszefoglaló

Tájegység: - Dunapart - Budapest
Túra ideje: 2013.06.11.
Táv és szint: → 0 km ↗ 0 m ↘ 0 m
Táv-szint arányok: Szintemelkedés: +0 m/km
Szintereszkedés: -0 m/km
Szintváltozás: 0 m/km
MTSZ pont: 0 pont
Most külön túráztunk: András túrája
Túra útvonala: Budapest, Dunapart
Infó, ötlet:

Árvízi séta

Barátnőmmel úgy döntöttünk valamelyik nap, hogy játszunk kicsi ´katasztrófaturistásat´, és megtekintjük a rekordméretű Dunai árvizet.

2013.06.09-én tetőzött a Duna Budapesten, 891 cm magasan, megdöntve az összes azelőtti rekordot. Érdekességként 2002 óta a Dunán ez a harmadik ´rekorddöntés´, és a Tiszán is addig nem tapasztalt magasságokat mértek az elmúlt 20 év alatt háromszor is.

Az egyre magasabb és magasabb tetőzések oka egyrészt az egyre csapadékosabb időjárás – bár ez nem jelentene (egyelőre) ekkora különbségeket az évek között. A főbb ok, hogy a folyók túl szűk helyre lettek korlátozva, a medrükben a hordalékot és iszapot egyre magasabbra építik, így egyre magasabban lesz a víz felszíne is. Ennek a tendenciának az oka, hogy az árterek gátakkal való elzárása megakadályozza, hogy a folyók ott tegyék le az iszapot és hordalékot, így azok folyamatosan a medrüket töltik, egyre növekvő iramban.

No de akkor jöjjenek a fővárosban készített fotók, melyeken egyértelműen látszik a folyó uralma és betörhetetlensége. (A fotók 1 illetve 2 nappal a tetőzés után készültek.)

Ez volt a nagy 2013-as árvíz.

András

| www.turaoldal.hu | 2011-2019 | Végh Viktor, Koczog András | Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet | info@turaoldal.hu |