www.turaoldal.hu
Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet
Végh Viktor, Koczog András
2011-2019
info@turaoldal.hu
fb.com/turaoldal.hu

Facebook

Túlélőfelszerelés

Lehet-e a katonánál egyéni felszerelés? Célszerű-e a 15 kg-os málhazsák mellé még egy fél kg-os túlélő dobozt tenni? A háborúban tényleg segítenek ezek a felszerelések? - Mindegyik kérdésre a válasz egyértelműen igen.

A túlélő felszerelésnek még egy megpakolt hátizsákban is helye van. Gondoljunk arra, hogy az MH ellátmányban pl. még a gyufa sincsen rendszeresítve. Tehát - kicsit sarkítva - télen is hideg konzervet, és fagyott kenyeret kell fogyasztani a katonának. Minden katona eltévedhet a harcban, de tájolója rajonként legfeljebb egy, vagy két katonának van. Ilyenkor óriási segítséget jelent egy óraszíjra erősített túlélő iránytű. Az élelmiszer utánpótlás akadozása esetén a túlélő csomagban levő szőlőcukor sokat javíthat a helyzeten. A feltört lábra a rendszeresített kötszercsomag helyett a túlélő csomagban levő sebtapaszt célszerű tenni, és ezáltal a lábunk is lényegesen hamarabb jön rendbe.

Amennyiben az újonc katonákat kérdezzük, hogy melyiket vinné magával, szinte mindegyik a legnagyobbat választja, mert ´abban minden benne van´. Néhány gyakorlat után azonban a katonák többsége már rájön arra, hogy egy doboz, vagy mindössze egy övtáska méretű túlélő felszerelés is kellő biztonságot jelent nekik a váratlan helyzetekben.

A különböző, de gyakran hasonló túlélő felszerelések leírása, ismertetése azért történik, hogy mindenki a saját részére az optimális minőségű, és mennyiségű felszerelést készíthesse össze.

Létrehozás dátuma: 2015.12.09.
Utoljára módosítva: 2017.10.25.
   » Extrém helyzetben

Rejtett felszerelés

A rejtett felszerelés alatt azokat a túlélést elősegítő tárgyakat értjük, amit a katona az öltözetében, bakancsában elrejt, hogy azt esetleges fogságba esésekor is tudja használni. A háborús tapasztalatok szerint óriási értéke van egy fogolytáborban iránytűnek, sebtapasznak, drótfűrésznek, de akár egy gyufának is. Ilyen ´apróságokon´ élet-halál, tehát egy sikeres, vagy sikertelen szökés is múlhat. A háborús övezetekben bevetett hadseregekben a katonák többsége az ilyen helyzetekre egyénileg is felkészül. Az USA harcoló csapatoknál gyakori, hogy a túlélő dobozon felül rejtett felszerelést is visznek magukkal. A túlélő dobozt ugyanis az ellenség mindig elkobozza, de egy-egy rejtett felszerelés, még több motozás után is felderítetlen marad.

Mivel a fogságba eséskor mindig átvizsgálják a katona teljes ruházatát, ezért csak kis méretű, minimális terjedelmű felszerelések elrejtésére lehet gondolni. A felszerelés elrejtésénél alapvetően csak olyan öltözet, felszerelési tárgy kerülhet számításba, amit várhatóan meghagynak a fogolynál. A gyakorlóruhán, bakancson kívül legfeljebb csajka, pokróc, és egy kanál marad a fogolynál. Néha a sisak szolgál csajka helyett.

Egész doboz gyufát, öngyújtót nemigen lehet eldugni, de 2-3 gyufaszálat egy kis ´gyufasmirglivel´ már nem nehéz. A gyufa szökés esetén sokoldalúan használható. A szokásos étel felmelegítésén, vízforraláson felül, az üldözők megállítására pl. fenyőerdő, búzatábla felgyújtásával, láb és szagnyomok eltüntetésére, stb.

A gyufaszálakat gyakran sapkába varrják. A szálakat előzőleg forró méhviaszba mártják, így teszik vízállóvá. Használat előtt ugyanis csak körömmel le kell a viaszt kaparni, és már lehet vele tüzet gyújtani.

A zsilettpenge, vagy egy szike darab komolyabb fegyver alapjául szolgálhat, pl. szükséglándzsa, de gyakran más tevékenységre, eszköz készítésére is jól használható.

Elrejtésének egyik módja, hogy pl. a sapka kemény siltjének 4-5 mm-es anyagát a fej felől gondosan félbevágják, és az így keletkezett nyílásba becsúsztatják a hajlékony szikét, vagy pengét. A műanyag siltet pillanatragasztóval visszazárják. Ide papírpénzt is tehetnek. Ezen eszközök, és pénz rejtésére alkalmas még a kemény rendfokozat, de a bakancs betét alatti része is. Ide szoktak jegygyűrűt, vagy egy db. aranyat elrejteni. A második világháborús, de még a helyi háborús tapasztalatok szerint pl. egy ´talált´ 100 dolláros, vagy akár egy aranygyűrű komoly cserealap. A hadifoglyok ugyanis gyakran részt vesznek a háborús károk, romok eltakarításában, halottak eltemetésében. Ilyenkor gyakran érintkeznek helyi polgári személyekkel, de nem ritkán még a fogolytábor őrsége is nyitott az üzletelésre.

A néhány mm vastag gombiránytű is könnyen rejthető, de szinte minden szökésnél használni kell, mert ezek zömében éjjel, rossz látási viszonyoknál történnek. A sebtapasz gallérba, bélésbe, bárhova bevarrható. Ez nagyon fontos tábori körülmények között, ahol legtöbbször a minimális tisztálkodási feltételek sincsenek biztosítva. Egy kezeletlen sérülés a koszos ruhával közvetlen érintkezve nagyon gyakran súlyos fertőzést okoz. Tábori viszonyok között - legtöbbször - antibiotikumok híján akár végzetes is lehet a nem leragasztott sérülés.

A XXI. században ezek a rejtett felszerelések nem a romantikus regények rabszökési meséinek kellékei, hanem valós szükségletet elégítenek ki. Napjainkban már a háborús veteránok tapasztalatai alapján számos ilyen kisméretű, rejtett felszerelést gyártanak.

Háborús tapasztalat még az USA, izraeli hadseregben, hogy a katona 2-3 lőszert mindig a zubbonya felső zsebében, vagy akár a sapkájában tárol. Ez elvileg szabálytalan, de sok esetben életmentő. Helységharcnál, rohamban, éjszakai harcnál könnyen előfordul a harc hevében, hogy az utolsó tárat is üresre lövi a katona. Ilyenkor még egy esélyt ad a ´túlélő lőszer´ a közvetlen önvédelemre, amíg egy halottól, vagy társtól sikerül utánpótlást szerezni. Ez nem tartozik szorosan a rejtett felszereléshez, mert ezt gyakorlatilag nem lehet, és nem is célszerű a fogságba eséskor elrejteni.

Túlélő övtáska

Túlélő övtáska

Túlélő doboz

Túlélő doboz

Túlélő csomag

Túlélő csomag

Elsősegélyfelszerelés

Elsősegélyfelszerelésből én a túrától függően kétféle variánst javaslok - az időtartam, de legfőképp a helyszín függvényében. Egy rövidebb túra esetén, ahol van a közelben könnyen elérhető település, elég egy egyszerűen összeállított kis praktikus csomag, amit a segítség megérkezéséig tudunk használni. Több nap esetén viszont, ha netán lehetséges segítség sincs a környezetünkben, akkor mindenképp szükséges a komolyabb pakk, talán még túlélő-felszerelés alapokkal is kiegészítve.

Egyszerű elsősegélyfelszerelés

Könnyed túrákhoz, amikor van közeli segítség (település) vész esetére.

Komolyabb elsősegélyfelszerelés

Több napos vagy távoli túrákhoz, mikor nincs a közelben mindig elérhető segítség - kiegészítve néhány alap túlélőfelszereléssel.

Komolyabb gyógyszercsomag

Minden túlélő csomagban helye van néhány alapvető gyógyszernek. A katonák természetesen megkapják a betegségekre szükséges gyógyszereket, de a háborús tapasztalatok szerint azonban célszerű néhány gyógyszert a túlélő csomagban is tárolni. A 2004-ben kapható gyógyszerválasztékból összeállított készlet segít abban, hogy a recept nélkül kapható gyógyszerekből kiegészítsük a túlélő csomagunkat. A bemutatott termékek csak töredéke a patikában meglevő választéknak, de úgy lettek kiválasztva, hogy túlélő helyzetben hatékony segítséget jelentsenek. Elegendő azonban csupán néhány számunkra fontosabb gyógyszert berakni a túlélő csomagba.

A számunkra ismeretlen gyógyszerek vásárlásakor szánjunk időt a részletes tájékoztató elolvasására, hogy megismerjük az összeférhetetlenségeket, mellékhatásokat is. A csomag tartalmát célszerű ráírni a gyógyszer dobozára, és a szavatosságát is feltüntetni. Így könnyen elkerülhetjük, hogy egy lejárt gyógyszert vigyünk magunkkal.

Fertőtlenítő, sebtisztító DEMARZIN krém Égési sebek, és más bőrsérülések kezelésére.
BATRAFEN hintőpor A bőr gombás fertőzéseinek kezelésére.
HYPEROL tabletta Vérzéscsillapításra, sebtisztításra, fertőtlenítésre.
Fájdalom- és lázcsillapító ALGOPYRIN tabletta Sérülést követő erős, görcsös fájdalom, idegfájdal-mak vagy magas láz csillapítására.
ASPIRIN 500 tabletta Enyhe és középerős fájdalmak (fejfájás, fogfájás, izületi), láz csillapítására, meghűlésekre, gyulladásokra.
KALMOPYRIN tabletta Meghűléses betegségek, fejfájás, és egyéb fájdalom, illetve láz csillapítására.
PHENYL-BUTAZON kenőcs Rovarcsípés, égési seb (napégés is), külső behatás okozta bőrgyulladás, ínhúzódás, vérömleny okozta fájdalom csökkentésére, és aranyér kezelésére is.
NOVAMID 500 tabletta Erős, görcsös fájdalom és láz csillapítására.
Görcsoldó NO-SPA FORTE tabletta Sima izomgörcsök oldására, epe és húgyúti betegségekre.
Dr. KLEINSCROD c S tabletta Gyomor, bél, epe vagy vesegörcsök esetén, ezek oldására, felfúvódás, haspuffadás megszüntetésére.
Gyulladás gátló ADVIL tabletta Gyulladásos eredetű fájdalmak és láz esetén.
IBUPROFEN POLFA tabletta Gyulladással, és fájdalommal járó mozgásszervi megbetegedésekre. Láz csillapítására, fájdalom enyhítésére
Hashajtó DARMOL NATRIUMPI-COSULFAT tabletta Székrekedés kezelésére.
LAXBENE filmtabletta Székrekedés esetén, az egyidejűleg fennálló fájdalmas haspuffadást is megszünteti.
Hányást csillapító DEDALON tabletta Hányás és hányinger megelőzésére, kezelésére.
Köhögés, torokfájás, meghűlés BIOPAROX aerosol Orr és garatnyálka gyulladás, légcsőhurut, gégegyulladás, mandulagyulladás kezelésére.
MEBUCAIN FORTE tabletta Száj- és garatüreg nyálkák, fogíny megbetegedések kezelésére. Megfázás okozta rekedtség, nyelési nehézség esetén.
LIBEXIN tabletta Heveny köpettermeléssel nem járó köhögésre.
Szem problémák IRGAMID 15% Szemkenőcs Árpa-, kötő- és szaruhártya gyulladás, kisebb sérülések fertőzésének megelőzésére.
VISINE szemcsepp Kötőhártya duzzanat, allergiás irritáció, égető érzés, viszketés, fájdalom, nagyfokú könnyezés csökkentésére.
Nyugtató KALMS drazsé Nyugtatóként, stresszes állapotban.
SANHELIOS kapszula Idegrendszeri, depressziós zavarokra, félelem és nyugtalanság okozta alvás és emésztési zavarokra.
Orrfojás, nátha NASIVIN orrspray Orrfolyás és nátha csillapítására, a légutak megtisztítására.

Patkómálha

A felszerelés szállításának egy célszerű változata, ha nincs megfelelő hátizsák, vagy málhazsák. Elkészítése mindössze 5-10 percet vesz igénybe. A patkómálha lehetővé teszi még a felszereléssel történő futást is.

Aki gyakran jár terepre, az tudja, hogy a rendszeresített málhazsák szíja könnyen leszakad. Túlélő helyzetben, fogolytáborból való szökésnél, és akár harchelyzetben is könnyen előfordul, hogy nincsen nálunk málhazsák.

A málhazsákkal kapcsolatos tapasztalatok is azt igazolják, hogy még málhazsák esetén is célszerűbb a patkómálhát választani.

A megpakolt málhazsák szíja már az első néhány órai menet után is erősen megnyomja a katona vállát. A kulcscsontunk környékén jelentkező piros csíkok is jelzik, hogy a vállunkba bevágó heveder korlátozza a kar vérellátását. Ez esetenként görcsös fájdalmat is okoz.

Felszerelésünket célszerű mindig háton szállítani. A kézben hordott dolgok ugyanis indokolatlanul több energiát vesznek ki belőlünk. Természetesen a késedelmes fegyverhasználatból eredő harcképesség csökkenés miatt sem célszerű kezünkben mást hordani. Tudományos felmérések is igazolták, hogy a nehezebb tárgyak cipelésével megterhelt kéz még a szállítás után néhány perccel is remeg, ami az esetleges fegyverhasználat pontosságát jelentősen csökkenti. A második világháborúban az orosz katonák is elterjedten használták a patkómálhát.

Patkómálha

A patkómálha készítéshez használhatunk pokrócot, poncsót, sátorlapot, de akár még PVC fóliát is. A pokrócot sima helyre lefektetjük. A két szemben levő sarkot be kell hajtani, és a másik kettőbe pedig egy pingpong labdányi kavicsot, vagy követ teszünk. Ezek akár még nagyobb terhelések esetén is megakadályozzák a kész patkómálha széleinek szétbomlását. A két kő vonalában rápakoljuk a felszerelésünket a pokrócra. Egyik oldalra kerülnek a fehérneműk, zoknik, pulóver, esővédő és hasonló felszerelés. Ezeket keskeny, téglalapformába hajtogatva rakjuk le, úgy, hogy lehetőleg kitöltsék az átló majdnem fele részét. A másik oldalra kerül a tűzgyújtó felszerelés, élelmiszer, víz, és egyéb kisebb felszerelés.

A következő mozzanat a kövek megkötése. Ehhez annyira kell visszahajtani a pokróc sarkát, hogy a követ éppen befedje. Közvetlenül a kavics felett kötjük meg a pokrócot.

A pokróc másik oldalát elkezdjük szorosan felgöngyölni. Amennyiben többen vagyunk, akkor itt célszerű a társ segítségét is igénybe venni, hogy minél szorosabb legyen a pokróckoszorú. A felgöngyölt pokrócot először a közepénél kötjük át, majd a kövektől befelé haladva folytatjuk. A kész patkómálhán a kötések közel egyenlő távolságban helyezkednek el egymástól. Az utolsó mozzanat a két patkószár összekötése, közvetlenül a kövek felett.

Gore-Tex membrán

Lehet-e a katonánál egyéni felszerelés? Célszerű-e a 15 kg-os málhazsák mellé még egy fél kg-os túlélő dobozt tenni? A háborúban tényleg segítenek ezek a felszerelések?

Minden kérdésre egyértelműen igen a válasz. Természetesen a katona az egységes uniformishoz nem vehet fel pl. egy sárga széldzsekit. Arra viszont már van lehetőség, hogy a ´harcos´ egy GORE-TEX vízálló katonai bakancsot viseljen a gyakorlat, vagy a háború során. Például lehet az átázott kesztyűbe helyezni egy kémiai melegítőt is, bár ez sincsen rendszeresítve. Köztudott, hogy a Magyar Honvédségnél rendszeresített ruházat nem minden időjárási viszony esetén nyújt tökéletes védelmet. Gondoljunk itt az órákig tartó záporszerű esőzésre, vagy télen a jeges szélre. Azok a katonák, akik télen legalább 2-3 napot szabadban, harcszerűen (nem sátorban!) eltöltöttek, biztosan nem cáfolják meg ezt a tapasztalatomat. A kételkedőknek pedig ajánlom, hogy a rendszeresített egyenruhában, télen töltsenek el mondjuk két napot egy harcárokban.

Amit a GORE-TEX-ről tudni kell. A korszerű katonai felszerelések zöme napjainkban ebből az anyagból készül. A bakancsban köztes betétként, gyakorlóruhaként, sapkaként, de még a hátizsákként is találkozhatunk ezzel az anyaggal, amely vízállósága miatt feleslegessé teszi az esővédőket is.

A leheletvékony GORE-TEX anyag tulajdonképpen egy membrán, amelynek titka a mikroporózus szerkezetében rejlik. Négyzetcentiméterenként 1 400 000 000 (1,4 milliárd) mikropórust tartalmaz. Mivel egy vízcsepp kb. 20 000-szer nagyobb, mint a mikropórus, ezért a nedvesség nem tud behatolni. A láb izzadtsága azonban minden nehézség nélkül el tud párologni, hisz egy gőzmolekula kb. 700-szor kisebb, mint egy mikropórus. A GORE-TEX előnye még, hogy semmilyen cipőápoló szer nem csökkenti az anyag vízállóságát, esetleg a rosszul megválasztott szerek esetén csökken a cipő légáteresztő képessége. Ez a speciális anyag kicsit költségesebb, mint a hagyományos gyakorló ruhák, bakancsok, kesztyűk, de azoknak, akik heteket is eltöltenek terepen, mindenképpen érdemes egyénileg megvásárolni. A GORE-TEX anyagok készülnek már szélálló változatban is. Tehát a levegő mozgását a mikroporózus szerkezet membránja csak kifelé teszi lehetővé, így ´a csontig hatoló hideg szél´ már a múlté.

| www.turaoldal.hu | 2011-2019 | Végh Viktor, Koczog András | Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet | info@turaoldal.hu |