www.turaoldal.hu
Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet
Végh Viktor, Koczog András
2011-2019
info@turaoldal.hu
fb.com/turaoldal.hu

Facebook

Pilisi séta » 2018.11.11.

Viktor ez alkalommal öccsével a Pilisben sétált egy kellemeset, útba ejtve a hírhedt ´Mormotás-barlangot´is

Túra ideje: 1 nap
Éjjelek kint: 0 éj
Megtett táv: 9.8 km
Szint: +710 / -400 m
   » Gyalogtúra

Túraösszefoglaló

Tájegység: Pilis
Túra ideje: 2018.11.11.
Táv és szint: → 9.8 km ↗ 710 m ↘ 400 m
Táv-szint arányok: Szintemelkedés: +72.4 m/km
Szintereszkedés: -40.8 m/km
Szintváltozás: 113.3 m/km
MTSZ pont: 30 pont
Most külön túráztunk: Viktor túrája
Túra útvonala: Pilisszántó, Mormotás-barlang, Pilis, Vaskapu-szikla, Kétbükkfa-nyereg
Infó, ötlet: - Viktor az öccsével túrázott most
- felkeresték a hírhedt ´Mormotás-barlangot´is
- nehezítve a menetet, néha úttalan utakon haladtak
- kellemes túraidő volt, időnként a felhők felett járhattak

A túra során megfigyelt, látott vagy hallott állatok

Az alábbi állatokkal találkoztunk a túra folyamán valamilyen formában. Részletesebb információ a fajokról a www.elovilag.turaoldal.hu weboldalon olvasható.

Vaddisznó
(3) + »

Túra leírása

Vasárnap a Pilis hegy körül bandukoltunk öcsémmel. Megnéztük a nagy kőfejtőt, és a Boldogasszony Kápolnát (´Csigusz´). Már itt is a rövidebb utat választva, a kőfejtő oldalán másztunk fel... Öcsém már itt szeretett .

Ezután megmásztuk Pilis-tetőt. Ezt kivételesen nem a szerpentinen tettük, mert meg akartam keresni a Mormotás-barlangot, ami a kis kőfejtő fölött van ´valahol´. Először azt hittem nem találjuk meg, de végül messziről kiszúrtam a barlang előtti depót és meglett . Ez az a barlang, amit régen faterékkal ástunk, és a bontás közben megöltem (nem szándékosan) egy mormota-szerű kisemlőst (innen a név). Persze iszonyúan sajnáltam, és bántott a dolog... A barlang hivatalos neve egyébként Agancsos-barlang. Bemászva egy 4-5 méteres kürtőbe jut az ember, aminek az alján agyagos elzáródás van... És talán alatta egy nagyobb üreg? Talán...

Felfele egyébként 3 vaddisznó pajtással kerültünk közelebbi (kb. 10 méter) kapcsolatba. De miután jól megnéztek minket, elcsörtettek. A barlangtól bozótharcos üzemmódban felmentünk a szerpentinig. A napsütéses felhős látvány fantasztikus volt!

Hasonlóan szép volt a kilátóból is a panoráma. Kicsit körbejártuk a volt katonai bázist, majd az aszfalt úton leereszkedtünk Simon halála felé, majd innen a Vaskapu-völgybe. Hát ennek a völgynek is van egy hangulata. Innen felmásztunk a Vaskapu-szurdokon a Vaskapu szikláig. Rövidítve (amivel kb. 5-ször lassabban értünk fel). Öcsém itt már nagyon szeretett . Végül azért a látvány kárpótolt minket.

Két-bükkfa-nyereget (a kirándulás végpontját) a régi Római úton értük el, Döme halála és az Ördöglyuk-barlang mellett elhaladva.

Viktor

| www.turaoldal.hu | 2011-2019 | Végh Viktor, Koczog András | Minden, ami Túrázás, Túlélés, Természet | info@turaoldal.hu |